Gode Penges sommelejr 2021 er startet, og det er derfor ikke længere muligt at melde sig til
Pengeskabelse og fremtidens økonomi
29. august - 4. september ved Ulfborg i Vestjylland.
Gode Penge indbyder til en uge med oplæg, workshops, samtaler, dialog, refleksion og udveksling af idéer og viden om penge og fremtiden.
Det vigtigere end nogensinde før, at vi har en folkelig, demokratisk og inddragende debat om vores fremtidige samfund i Danmark, som er tilgængelig for og kan engagere alle. Samfundet er i hastig forandring, både nationalt og globalt. Alligevel foregår debat om fremtidens samfund skal formes primært i ekkokamre blandt økonomer, politikere, embedsmænd og eksperter – mens det vi egentlig har brug for, er en nysgerrig, undersøgende og åben debat.
>> Tilmelding nederst på siden <<
Program
Programmet er klar! Det består overordnet af foredrag om formiddagene, og tid til at diskutere, tænke, spørge og undre og fordybe sig om eftermiddagene – godt hjulpet på vej af dygtige og engagerede undervisere med viden og erfaring indenfor forskellige områder. Hvis du har lyst til at få hjælp til at få skrevet dén kronik, du har gået gået og brygget på længe, eller sparring på den video du har en god idé til, så er der altså også en fremragende mulighed for dét i løbet af ugen.
Afterne regner vi med bliver fulde af hygge, spil og gode samtaler. Og der er selvfølgelig også mulighed for at tage et smut ud til Vesterhavet.
Der er selvfølgelig indlagt flere pauser og fleksibilitet end det fremgår af skemaet her. Men oplægsholderne, oplæg, temaer, struktur osv. er nu på plads, og ser præcis sådan her ud:
Oplægsholdere og undervisere
Vi har samlet en masse dygtige, kloge, progressive folk, der er pædagogiske, nytænkende, nysgerrige og gode til at formidle. Der er et bredt spænd i faglige baggrunde og beskæftigelse. Der er en del af os fra Gode Penge, og en del gæster. Nogle vil komme en enkelt dag som oplægsholdere, mens andre vil være til stede flere dage eller hele ugen som undervisere. Her kan du se hvem det er og hvad de bidrager med:
Katarina Juselius
professor emerita i økonomi og økonometri ved Københavns Universitet
På sommerlejren skal hun holde oplæg om finansiel ustabilitet og finanssektorens betydnig for realøkonomien. I 1990’erne var hun en af de mest citerede økonomer i verden på grund af sit arbejde med økonomiske modeller. I 2019 udgav hun bogen ‘Økonomien og virkeligheden – et opgør med finanskapitalismen’, og er begyndt at pointere de makroøkonomiske konsekvenser ved bankernes pengeskabelse.
Hans Henrik Hoffmeyer
Chief Operating Officer, Co-Founder & Vice Chairman i FinTech-virksomheden Coinify
På sommerlejren skal han holde oplæg om kryptovaluta: Hvordan påvirker matematikken bag kryptovalutaerne det økonomiske system. Hvad er den indbyggede pengepolitik i sådanne systemer: Hvordan skabes nye penge? Og hvorfor er der så stor forskel på hvordan folk ser på krypto? Derudover vil han komme med et fremtidsperspektiv: Hvordan kan penge programmeres til at være et bedre alternativ til det vi har i dag -- hvad betyder det for fremtidens penge?
Jonas Jensen-Dharmaratne
formand i Gode Penge og kandidatuddannet i statskundskab fra Københavns Universitet
På sommerlejren skal han forklare hvordan det nuværende pengesystem fungerer. Hvordan banker egentlig skaber penge, hvilke konsekvenser det kan have for samfundet, og hvordan Gode Penges reformforslag kan afhjælpe nogle af de konsekvenser. Jonas er altid klar på at forklare noget du ikke forstår, og har også taget spil med - som på en ehlt anden måde hjælper med, at få pengesystemet ind under huden.
Andrea Thorup
sekretariatsleder i Gode Penge og kandidatuddannet i bæredygtig udvikling fra Universitetet i Oslo
Andrea er med på sommerlejren hele ugen, og skal holde et par oplæg. Dels om pengesystemets rolle i den grønne omstilling: Hvordan det nuværende pengesystem fremmer sort industri og modvirker omstillingsmulighederne. Dels om pengesystemets rolle i international udvikling og for global ulighed, som hun også har skrevet speciale om.
Runa Jørgensen
Gode Penges Aarhus-ansvarlige og specialestuderende i økonomisk antropologi ved Københavns Universitet
Runa er med på sommerlejren hele ugen, og skal også holde samtalesalon, hvor vi sammen bliver klogere på hvad penge egentlig er for noget. Hun ved en masse om pengenes historie og skriver i øjeblikket speciale om sociale aspekter af hvidvaskbekæmpelsen i den danske banksektor.
Jacob Rask
kandidatuddannet i Economics for Transition ved Schumacher College og medforfatter til 'Kooperativ Håndbog – Iværksætteri i Fællesskab'
På sommerlejren skal han holde oplæg om kooperativer og grøn omstilling, og ikke mindst om der er nogen sammehæng mellem de to: “... skabelsen af hundredvis af demokratiske virksomheder i løbet af de næste årtier kan være en hjørnesten i den nødvendige omstilling, hvor stigende ulighed og kortsigtet gevinst erstattes med robusthed, myndiggørelse, medbestemmelse og fælles velstand.”
Johanne Aarup Hansen
bestyrelsesmedlem i Gode Penge og interaktionsdesigner fra Designskolen i Kolding
På sommerlejren skal hun afholde workshoppen ‘Pengemanual’, som er en manual til at udvikle nye pengesystemer. Den er et værktøj til at forestille sig nye måder økonomien kan skrues sammen på, mennesker kan indgå i (økonomiske) relationer med hinanden, varer og ydelser kan udveksles og er det en praktisk måde at forstå det nuværende pengesystem endnu bedre.
Mads Falkenfleth
formand i Rethinking Economics Danmark og kandidatuddannet i økonomi fra Københavns Universitet
På sommerlejren skal han holde oplæg om økonomifaget og den økonomiske videnskab. Især vil det handle om videnskabsteoriens (manglende) rolle og stille spørgsmåltegn ved fagets stræben efter objektivitet.
Jonas Fonnesbæk Lodahl
bestyrelsesmedlem i Gode Penge og kandidatuddannet i filosofi ved Københavns Universitet
På sommerlejren er han vores CBDC- (Central Bank Digital Currency) og kryptovalutaspecialist! Jonas skrev speciale om værditeori sidste år, og er altid klar på en nørdet diskussion på højt fagligt niveau.
Clara Nepper Winther
højskolelærer på Krogerup Højskole, hvor hun bl.a. driver kurset ‘Kooperativet’, aktivist og bacheloruddannet fra Lund Universitet i globale udviklingsstudier og statskundskab
På sommerlejren skal hun bl.a. afholde gåturen “Universets historie”, som giver et rumligt overblik over vejen til verden idag. Clara en del af det sommerhuskollektiv, der ejer den gamle landsbyskole vi skal være på, så hun kommer også til at fungere som vært -- og ved hvordan alting fungerer.
Gammel landsbyskole i Ulfborg
Sommerlejren bliver afholdt i uge 35, d. 29. august - d. 4. september 2021. Dog med forbehold for, at det er muligt at afholde sommerhøjskolen inden for myndighedernes coronarestriktioner og retningslinjer. Alle anvisninger ift. afholdelse under hensyntagen til corona vil blive overholdt. Sommerlejren vil finde sted i Staby ved Ulfborg i Vestjylland på en tidligere landsbyskole, med plads til ca 30 deltagere.
Vi vil samles til oplæg, workshops og fælles aktiviteter i festsalen og på udendørs arealer, når det giver mening og vejret tillader det – og fritiden kan bruges i sommerlejrens naturskønne omgivelser. Der vil være fællesspisning ved langborg i køkkenet, og morgen- og aftensamlinger i god højskolestil.
Vi vil få besøg af flere eksterne oplægsholdere, mens os fra Gode Penge vil være med hele ugen. Pædagogisk vil sommerhøjskolen i høj grad være deltagerdrevet med fokus på kreativitet, samskabelse og aktive indslag også fra deltagere. Vi kommer til at have en sej kok: Carsten Lund, som er tidligere køkkenchef på Blå Congo – men han får brug for, at vi også alle sammen hjælper til med madlavning og også fælles oprydning.
I løbet af en uge med oplæg, inspiration, fordybelse og debat lærer du økonomiens problemstillinger bedre at kende. Samtidig hører du bud på løsninger til fremtidens samfund. Det er ikke småting, vi giver os i kast med, og vi lover, at du tager lidt klogere, håbefuld og inspireret hjem!
Tilmelding
Herunder kan du tilmelde dig (ved at klikke på billederne nedenfor).
Der er tre forskellige muligheder for tilmelding:
Tag eget telt med, og sov i telt på grundens store udendørsareal. Bygningens bade- og andre faciliteter er selvfølgelig til brug for dig på linje med dem, der sover indendørs.
2.000 kr.Én sengeplads i dobbeltværelse med enkeltsenge. Her kommer du til at sove på værelse med én anden kursusdeltager.
3.000 kr.To sengepladser i dobbeltværelse med dobbeltseng. Her køber du deltagelse for TO kursusdeltagere. I kommer til at sove på værelse sammen, i en dobbeltseng.
3.000 kr. per person
Hvis du er afsted med en ven eller partner må I meget gerne købe pladser sammen – i et dobbeltværelse med dobbeltseng, i stedet for én ad gangen i værelser med enkeltsenge. På den måde sikrer I både at få et værelse sammen – og I hjælper os med at få logistikken til at gå op :-)
Vi glæder os til at se dig!
To sengepladser i dobbeltværelse med dobbeltseng
To sengepladser i dobbeltværelse med dobbeltseng
Her køber du deltagelse for TO kursusdeltagere
(dvs. du skal altså bare skrive 1 i ‘quantity’-feltet for at købe plads til 2 kursusdeltagere).
I kommer til at sove på værelse sammen, i en dobbeltseng.